Bijna tot de laatste stoel was de zaal gevuld!
Geïnteresseerd en geboeid luisterden we gisteravond naar het verhaal van John Lommen over het werk en leven van Erwin Olaf. Met historische gegevens en, uiteraard, vele foto’s nam John ons mee naar de begintijd van Erwin als fotograaf. Toen nog analoog en allerlei experimenten uitvoerend met zijn negatieven en belichtingen. Hoe stijlen veranderden onder invloed van personen die zijn pad kruisten en actualiteiten in de wereld.
Over hoe Erwin Olaf bekendheid kreeg doordat één van zijn foto’s geweigerd werd op een expositie en hoe hij internationaal doorbrak toen een Amerikaans magazine een foto van hem publiceerde.
Uiteraard besteedde John ook aandacht aan de digitale periode van Erwin Olaf die weer een stijlverandering teweeg bracht.
Door de aangename manier van vertellen van John bleven zijn toehoorders tot het laatste moment geboeid.
Op naar het vierde fotografiecafé in het najaar van 2019!
https://www.fotokringbeeldhoek.nl/wp-content/uploads/2019/04/20190411_213821-1024x576.jpg
1024
576
Alphons de Visscher
Alphons de Visscher
https://secure.gravatar.com/avatar/5314fa8bfef3d01dd893856e1e356138?s=96&d=identicon&r=g
Mathy Heijmans
Het was inderdaad een mooie avond! Het is mooi om te zien hoe mensen zich helemaal kunnen inleven in het leven, maar vooral in dit geval het werk van een andere fotograaf. Wat mij opviel was, hoeveel en de wijze waarop zijn werk blijkbaar is geïnspireerd op andere fotografen en kunstenaars.
John kwam bij bijzonder veel foto’s van Olaf met het vermoedelijk voorafgaand aan het maken van de foto, voorgelegen voorbeeld. Hij toonde eerst de foto en vervolgens de vermoedelijke inspiratiebron. In enkele gevallen bleek de inspiratiebron in de vorm van een of meer boeken in zijn studio te liggen. Bij fotoreportage o.a. de reportage gemaakt in Berlijn, kwam John met verwijzingen naar de geschiedenis en de gebruikte fotolocaties.
Hij was eerlijk over enkele misplaatste ‘assumpties’ die John toch in zijn presentaties had gehandhaaft. Medewerkster van het eerste uur Piek en eerste vaste assistent van Olaf (ex-stagegever), was soms de bron voor verificatie, maar ook Olaf is op een aantal van deze vooronderstelde analogieën bevraagd.. Gisteravond is weer eens duidelijk gebleken dat ideeën andere ideeën genereren en daar is niks mis mee. Alles is immers al gedaan. John vertelde, al maak je zelf voor je gevoel een volledig nieuw en eigen werk, dan nog kan het je overkomen dat mensen zeggen dat je wel heel erg goed gekeken hebt naar een bepaald werk of een bepaalde stroming.
De choreograaf Hans van Manen heeft hem in het begin van zijn carrière maar ook later gecoacht en hem na zijn opleiding in de goede richting gezet. John Lommen kwam ook hier met de namen van de fotografen en kunstenaars die hem duidelijk geïnspireerd hebben.