Heleen Lauwers-Hurkens

Lid van de fotokring sinds 2018

Mijn kennismaking met fotografie was op mijn 24ste, toen ik naar de kunstacademie in Tilburg ging. Fotografie was één van de vakken. Fotografie is “licht-lezen”, compositie, thema, …. dat kwam allemaal voorbij. Zelf rolletjes ontwikkelen en in de doka zwart-wit afdrukken maken, doordrukken en experimenteren …

Mijn achtergrond

In 2002, na aanleiding van de Open Atelier Dagen, heeft Beppie van den Dries gedichten geschreven n.a.v een serie foto’s van mij. Daarna hebben we dáárvan een kunstwerk ontworpen en ook één bijzonder boek uitgegeven. De kunst en het fotograferen komt op een laag pitje te staan.

Als de kinderen groter zijn en ik meer vrijetijd heb, begint het weer te kriebelen. Ik schaf een nieuwe camera aan, nu een digitale camera, dat is wennen. Na een cursus en lid worden van de fotoclub hier in Asten, stimuleert het om weer met fotografie aan de gang te gaan.

Natuur is vanaf het begin een geliefd onderwerp geweest. Vooral het licht weergeven, maar ook ritme en compositie zijn belangrijke elementen in mijn beelden. Architectuur leent zich goed om ritme, materiaal en sfeer te laten zien.

Soms lukt het om momenten vast te leggen die vragen oproept; door een kijkrichting van een persoon of een herhaling van vorm waardoor je dingen aan elkaar linkt die niet bij elkaar horen. Het mooiste en het moeilijkste vind ik om mensen goed te fotograferen; licht, compositie, materiaal, sfeer, moment en de boodschap. Daar komt alles bij elkaar. De interactie met de persoon heeft ook invloed op het resultaat.

Voldoening heb ik als het moment en de boodschap vast gelegd is en de foto technisch klopt. Plezier haal ik uit het fotograferen zelf, eigenlijk moet ik zeggen uit het KIJKEN en de verwondering! Fotografie is “licht lezen” en als de foto’s niet zijn geworden wat ik hoopte, dan heb ik toch genoten.

Mijn portfolio

Benieuwd naar mijn activiteiten bij deze fotokring? Kijk dan even naar mijn berichten. Mocht je contact met we willen, stuur dan een mailtje.