Kristel Flach
Lid van de fotokring sinds 2007
Hier komt een beschrijving van de fotograaf van dit portfolio.
De fotograaf stelt zich voor… Hij doet dat met dit portfolio. Het woord portfolio is een samenvoeging van de Latijnse woorden portare (dragen) en folium (vel papier). Naast de traditionele lederen map met foto’s vind je portfolio’s tegenwoordig op websites of iPad’s. Prints naast slideshows of powerpoints, al dan niet met tekst of geluid. Een fotograaf maakt een portfolio om zijn/haar beste foto’s te kunnen presenteren aan een klant of opdrachtgever. Een portfolio is een soort visuele pitch, een demonstratie.
Er is hieronder ook een knop naar de door hem of haar gemaakte blog of fotokring berichten. Heb je nog nooit een bericht gemaakt, dan komt er een melding dat er nog geen berichten zijn gemaakt.
Elke fotograaf wordt door deze persoonlijke pagina door de webbeheerder uitgenodigd om iets te schrijven over zijn of haar passie: Fotografie! Het is bedoeld als visitekaartje van de fotograaf maar dat is het ook voor de fotokring. Hoe mooi is het, dat je op deze plek, jouw mooiste foto’s kunt laten zien?
Wie is deze fotograaf? Waarom fotografeert deze fotograaf? Wat zet hij of zij het meest op de plaat en waarom juist dat? Waar heb je het meeste plezier van? Wat geeft voldoening? Hebben de foto’s altijd een speciale bedoeling? Wat is de boodschap? Hoe pakt hij of zei het fotograferen aan? Wat doe je met je foto’s? Wat voor soort werk zou je het liefste maken? Waar kunnen we nog meer van je werk zien? Ideeën nodig voor je persoonlijk verhaal, kijk hier.
Een goed portfolio laat zien wie de fotograaf is (persoonlijkheid) en wat hij of zij kan (stijl, kwaliteit). Het belang van een portfolio is nog altijd groot – en vaak doorslaggevend – als het gaat om het werven van nieuwe volgers (of het behouden van bestaande). Een portfolio maak je niet voor jezelf. Het moet anderen overtuigen van jouw kennis, ervaring en kwaliteit; het moet de aandacht vangen en vasthouden. Na het zien van je portfolio moet de ‘volger’ onder de indruk zijn, of als het om een ‘klant’ gaat, het vertrouwen hebben dat jij de beste fotograaf bent voor de opdracht.
Eigenlijk zou je voor iedere klant of opdracht een speciaal samengesteld portfolio moeten maken, een portfolio dat naadloos aansluit op de wensen en verlangens van degene die het ziet. In de praktijk kan dat helaas vaak niet. Soms is er geen tijd voor of weet je niet precies wat de klant wil. En als hij via je website je portfolio bekijkt dan weet je dat meestal niet eens.
Los van het medium, de vorm of de inhoud moet je bij het samenstellen van je portfolio altijd aandacht besteden aan:
- Stopkracht (stopping power)
- Ritme (flow)
- Sfeer (tone of voice)
- Selectie
- Structuur
Om de aandacht te vangen en de kijker direct op scherp te zetten, moet de eerste foto van het portfolio stopkracht hebben: positief opvallen. Het ritme moet zorgen dat de aandacht behouden blijft. Zorg voor voldoende natuurlijke afwisseling en verrassing. Vermijdt herhaling en maak scherpe keuzes. De sfeer van je portfolio zegt iets over je karakter en persoonlijkheid. Een authentieke uitstraling, die aansluit bij je andere uitingen (huisstijl, website) en je eigen gedrag, wekt vertrouwen.
Bij de selectie van de foto’s is kwaliteit het belangrijkste criterium. Bij twijfel: foto niet kiezen. Maar het tegenovergestelde geldt ook: als een foto met kop en schouders boven de andere uitsteekt: niet selecteren, want hij benadrukt alleen de mindere kwaliteit van de andere foto’s. Alleen het beste werk is goed genoeg voor je portfolio, maar overdrijf het niet: minder is ook hier meer. Als een klant teveel foto’s moet bekijken, verslapt zijn aandacht. Bovendien duidt het zeker niet op veel zelfvertrouwen.
Een heldere structuur helpt bij het vasthouden van de aandacht. Een indeling in ‘hoofdstukken’, het groeperen van foto’s op formaat (staand, liggend), genre (portret, landschap, stilleven, reportage) of onderwerp maakt op de kijker een georganiseerde indruk en bewijst dat je tijd en aandacht aan je portfolio hebt besteed.
Tip:
- Laat alleen zien waar je echt goed in bent
- Zorg voor een perfecte presentatie en afwerking (oog voor detail)
Mijn portfolio
Portretten / Straatfotografie / Landschappen
Het is mogelijk dat er meerdere galeries in het portfolio worden opgenomen. Die kunnen in een andere opmaak getoond worden. Het is dan wel belangrijk dat er dan een herkenbaar thema of onderscheid is tussen de galerieën. Je kunt bijvoorbeeld één galerie hebben met portretten, één galerie met landschappen enz.
Toelichting
Het is mooi als de fotograaf een toelichting geeft over zijn galerie en zijn of haar foto’s. Dat is niet noodzakelijk omdat foto’s voor zichzelf kunnen spreken of omdat er iets te raden moet zijn. Vaak is het echter zo dat als de achtergrond bij de kijker bekend is, de kijker de foto ook anders of misschien wel intenser kan beleven. Bij foto’s draait immers veel om emotie, de boodschap.
Tot slot...
Benieuwd naar mijn activiteiten bij deze fotokring? Kijk dan even naar mijn berichten. Mocht je contact met we willen, stuur dan een mailtje.