Blog

Samen zijn in Asten!

Samen zijn in Asten!

1024 681 Webmaster

Rob Fritsen heeft voor Siris kort na het uitbreken van de Corona crisis een mooi filmpje gemaakt in Asten, nabij de Lisse. Een prachtig hartverwarmend initiatief werd daar door hem vastgelegd. Naast het feit dat hij voor Siris heel actief is met het maken van foto’s, is hij ook een gewaardeerd lid van onze fotokring. Nu had hij het filmpje geplaatst tussen de foto’s. Dat kan natuurlijk beter, dus krijgt het een plekje op onze site.

nieuw_coronavirus_in_china

Foto’s bespreken met een twist, de start

1024 256 Frits Vossen

Ook voor fotokring Beeldhoek is het niet gemakkelijk. Door het Coronavirus en de maatregelen die genomen zijn, zijn we aangewezen op meer individuele en digitale activiteiten. Nou daar heeft onze Doe-commissie iets op bedacht. Dat heet:

Coronafoto, het fotobespreken met een twist!

Alle leden hebben via de App vandaag een berichtje gehad naar deze pagina op de website. Daar staan de instructies en de link naar een digitale fotomap. Elke twee weken wijzigt de doe-commissie het thema en worden de leden uitgedaagd om te komen met 1 of twee foto’s. Er mogen maximaal 5 foto door de leden worden geliked. Dus er moet gekozen worden.

De foto’s, die de leden zelf kunnen uploaden, worden door de leden voorzien van opmerkingen, opbouwende kritiek in principe zoals we dat ook doen tijdens de fotobespreekavonden.

Je moet er maar op komen.

Overzicht tentoonstelling            Stephan Vanfleteren Antwerpen

Overzicht tentoonstelling Stephan Vanfleteren Antwerpen

676 1024 Mathy Heijmans

Tentoonstelling in het FOMU te ANTWERPEN
Van 25 October 2019 to 1 Maart 2020
Meer info: www.fomu.be

Hier een prachtig artikel over VanFleteren

Van fotokring Beeldhoek zijn er al een aantal leden naar toe geweest. De reis is meer als moeite waard!

Een mooi uitgebreid interview van deze fotograaf in Buitenhof, eind 2019

Optische illusie, een 2 richtingen portret maken

Optische illusie, een 2 richtingen portret maken

736 920 Mathy Heijmans

Gisteravond zaten we bij elkaar. Het was onze maandelijkse fotobespreekavond. Door Antoine werd de vraag gesteld hoe een bepaald portret nu was gemaakt. Onze bespreekavond (zoals wij die hebben) leent zich niet echt om in te gaan op de techniek die achter zo’n portret schuilgaat. Daar is het het te complex voor.

Wil je het goed doen, kost het wat voorbereiding, maar in principe is het maken van zo’n portret goed te doen. De start is twee mooie goede portretten en face en en profiel. Photoshop en de functies die het heeft v.w.b. het selecteren, de lagen en het aanpassen van de maat van het beeld zijn essentieel. Op youtube zijn hier diverse tutorials over te vinden.

Op Pinterest zijn mooie voorbeelden door Blumenfeld bij elkaar geplaatst. Als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, is het naar mijn idee niet moeilijk meer. Als ik dit schrijf, verplicht ik mezelf om er eens een te gaan maken. Dus… Ja ik breng er dit jaar een mee naar de fotokring. Misschien voor een aantal van ons ook een leuke uitdaging. Een instructiefilmpje vind je hieronder.

Optische illusie, een 2 richtingen portret maken

 

Snelkookpan

Snelkookpan

640 360 Petra Renders

Ik heb afgelopen donderdag voor het eerst de hoge drukpan of snelkookpan gepresenteerd samen met Doortje. De opdracht voor alle deelnemers luidde: maak een foto die schreeuwt en een foto die fluistert.

Clubleden gingen in groepjes van twee op pad met de camera. Deze opdracht was vrij te interpreteren en dat is mooi te zien aan alle foto’s.

Ik vind het verbazingwekkend dat er toch elke keer, in zo’n korte tijd, zo’n diversiteit aan foto’s gemaakt kan worden. 

Wat de Doe commissie hiervan geleerd heeft is dat de ‘Hoge drukpan” niet alleen hoge druk voor de fotografen betekend, maar toch ook zeker voor de Doe commissie zelf en dan vooral voor Mathy die in sneltempo moest zorgen dat alle foto’s van de fotokaartjes op zijn notebook gezet werden, zodat ze via de beamer bekeken konden worden. Dat was even hard doorwerken.

Het was weer een leuke avond met een gezellige apres-foto in het café van de Grutter.
Groetjes, Petra

 

Kemfopdia

Fototentoonstelling Kemfodia

1024 768 Mathy Heijmans

Gistermiddag brachten Ben en ik een bezoek aan fotoclub Kemfodia. Kemfodia heeft altijd aan het eind van het jaar hun jaarlijkse fototentoonstelling. Altijd leuk om een inkijkje te nemen in een andere fotokring van fotorayon Oost Brabant. Ook daar veel verschillend werk. Enkele fotografen sprongen er wat ons betreft uit. We hadden een gesprek met Wim Huijbregts bij Kemfodia, een van de fotografen van het eerste uur. Wim was midden 80 en nog steeds actief… en… eerlijk is eerlijk wij beoordeelden hem, op basis van het werk wat we zagen, als een van de betere fotografen. Dus het kan nog op die leeftijd! Hij had zijn werk mooi gepresenteerd en heeft duidelijk een voorliefde voor zwart-wit. Desgevraagd vertelde hij dat hij vroeger veel in de doka had gestaan en dat zie je dan toch terug in de foto’s. Het was een mooie middag.

Vertrouwen

Leuk om te lezen

1024 584 Mathy Heijmans

Marcel van den Bergh fotografeert al 28 jaar voor de Volkskrant. Met zijn bijzondere blik weet hij grote en kleine gebeurtenissen uit het nieuws te belichten. Om te weten wat hem beroert als fotograaf, vertelt hij over de totstandkoming van tien van zijn foto’s uit de Weekkalender van 2020.

 

Leuk om te lezen

Kijk ook hier naar zijn beste foto’s

peter.97d725f4ea76

Hoe is die nou gemaakt?

1024 755 Mathy Heijmans

De eerste vraag die bij Peter van Tuijl bij het zien van de foto van Peter van der Zouwen (FWS Maassluis) opkomt is: ”hoe is die nou gemaakt?” Het is een spiegeling, maar waarom zie ik de fotograaf niet?

In eerste instantie toont de foto erg druk. Er staat heel veel informatie op die overal door elkaar loopt. De diagonale lijnen van het schakelpaneel versterken de drukte. In contrast daarmee zit de vrouw juist heel rustig voor zich uit te staren en merkt schijnbaar niets van al die drukte om zich heen.

De compositie van het beeld zorgt echter voor een zekere rust. Kijk eens door je oogharen, zodat de kleine details wegvallen. Duidelijke lijnen verdelen de foto in vlakken met donkere en lichte partijen.

Peter legt me uit hoe de foto is gemaakt. De vrouw zit achter de trambestuurder, die achter een donkere en half-transparante wand zit. Door de combinatie van doorzicht en spiegeling blijft het een raadselachtige foto die mij blijft verwonderen. De fotograaf heeft namelijk een nieuwe, niet bestaande wereld gecreëerd.

Meer lezen:

Log in bij In Beeld december 2019 – Foto’s spreken

Door BMK-er Gerrit Meerman

Beeldhoekers exposeren tussen het groen

Beeldhoekers exposeren tussen het groen

850 567 Alphons de Visscher

Het was een druilerige zondag, zoals voorspeld. In de kassen van Groenrijk Geldrop was het droog, warm en gezellig druk. 
Veel belangstelling voor de foto’s die enkele leden van de Fotokring exposeerden. Leuke gesprekjes met belangstellenden en tussendoor met een hapje en een drankje genieten van de live muziek.
Behalve de bezoekers van het tuincentrum waren bezoekers ook speciaal gekomen voor de foto’s; nieuwsgierig naar wat hun “collega fotografen” maken.
Ook leden van de Fotokring die zelf niet exposeerden kwamen een kijkje nemen. Dat resulteerde in nog meer gezelligheid.
Sharon heeft van deze dag een beeldverslag gemaakt en willen we jullie niet onthouden.
Conclusie? Een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Misschien ook op andere locaties en bij andere gelegenheden.

 

Lierop Zaal Nellie van Oosterhout Afscheid Fred en Mieke Raaymakers 2018 (23)

1e Landelijke expositie Fotobond

1024 576 Rob Fritsen

1e Landelijke expositie Fotobond

Voor het eerst in het bijna 100-jarig bestaan van de Fotobond organiseren wij een grote landelijke expositie, waarin de foto’s van de drie grote nationale wedstrijden worden tentoongesteld: Foto Nationaal 2019 *, Foto Individueel 2018 en 2019 en de Bondsfotowedstrijd 2019. Totaal zullen er ongeveer 120 foto’s worden getoond. De tentoonstelling is te bezoeken van 26 oktober t/m 29 november 2019.

Loop de Fotoroute en fotografeer de mooiste plekjes van Delft
Om u tevens een extra mooi beeld te geven van de stad Delft, hebben wij een fotoroute voor de geïnteresseerde bezoeker uitgezet, in samenwerking met de plaatselijke club FC59. U krijgt bij uw bezoek de route uitgereikt die u, tijdens een wandeling van ongeveer 1 uur, langs de meest mooie en fotogenieke plekjes voert.