Johan Pabon Fotografie

Johan Pabon Fotografie
1080 810 Mathy Heijmans

Vanmiddag een bezoek gebracht aan de fototentoonstelling van Johan Pabon. Johan exposeerde gisteren en vandaag met zijn fotografisch werk in de Peelse School aan de Julianastraat 11 in Asten. Er was op meerdere plaatsen in de media reclame gemaakt voor deze fototentoonstelling, dus als Astenaar en serieuze hobbyfotograaf kon ik daar natuurlijk niet wegblijven. Ik ken Johan eigenlijk vooral van zijn videoproducties onder de naam Rapid Eye Movement en zijn volkstuin project bij de EVVA in Asten. Ook Joop van Doorn maakte afgelopen donderdag tijdens de fotobespreekavond een aantal leden nog attent op deze tentoonstelling die alleen dit weekend plaatsvond.

Bij binnenkomst werd mijn QR code keurig gescand en ik werd hartelijk met koffie ontvangen in deze, niet formele ‘schilder- expositie’ omgeving. Johan had het goed voor elkaar!

De expositie bestond voor mij eigenlijk uit drie onderdelen. Er waren meerdere fysieke ‘eilandjes’ met daarop twee aan twee portretten van veel lokale mensen. Het waren mannen, vrouwen die zich hadden laten portretteren ieder met met hun favoriete langspeelplaat. Ik begreep dat het een LP moest zijn met muziek die een belangrijke plaats in hun leven had gehad en misschien wel voor een deel hun huidige muzieksmaak had gevormd. Lees hier het eerder dit jaar verschenen artikel in het ED over dit project met bijbehorende foto’s. Ik vond het een leuk idee met bij mij veel herkenning voor wat betreft de muziek. Johan is van 1958 dus in leeftijd en muziek schelen we niet zo veel. Elk persoonlijk portret ging vergezeld van een toelichting bij de door hen of haar getoonde LP-hoes. Tussen de geportretteerden hing ook onze Joop! Joop is een vriend van Johan en samen gaan ze geregeld op pad. Grappig was dat ik een LP zag die voor mij ook een belangrijke rol had gespeeld, maar die bij mij al weer enkele jaren echt uit beeld was.  Ik ben dus thuis gekomen en naar zolder gesneld. Even later klonk Exile on mainstreet van de Rolling Stones in de huiskamer (nostalgie). Een prachtige LP die ik ergens in 1974 heb aangeschaft, maar sinds 1995 sinds de komst van spotify niet meer in mijn handen had gehad.

Het tweede deel waren de foto’s die aan de wand van de Peelse School hingen, keurig in matte finisch geprint op dibond. Het betrof interessante soms spannende beelden van naakte vrouwen of een enkele keer een man, gefotografeerd in een urban of abandoned place decor.  Tijdens mijn bezoek kwam Mark Holtslag en Marie-José Bont ook op bezoek. 

Het derde deel was het bekijken van een groot dik persoonlijk fotoboek met daarin prachtige kleur en zwartwit foto’s. Samen met een fotografe (ik kende haar nog als destijds aangesloten bij fotoclub het debuut) waren we het er wel over eens dat er enkele foto’s uit het boek ook goed geprint aan de muur niet mistaan zouden hebben. M.a.w. we hadden misschien net een andere keuze gemaakt. Het was mooi om het geheel zo eens bij elkaar te zien en zeker de moeite waard om te gaan kijken.

 

Vinyl Portraits door Johan Pabon

 

 

 

Leave a Reply