Een mooie ochtend in de Groote Peel

Een mooie ochtend in de Groote Peel
1080 720 Harald Harms

Normaal gesproken als ik op pad ga plan ik om op tijd ergens op locatie te zijn. Meestal met het idee om de zonsopkomst of ondergang mee te pakken.  Als dat niet gaat is er geen man overboord. Je moet dan het idee los laten dat je persé de perfecte foto moet maken tijdens het perfecte licht (bestaat zoiets als perfect licht eigenlijk?) Maar ik geef toe, dat ‘loslaten’  kan voor mij soms best lastig zijn.

Vanochtend was zo’n ochtend. Later dan gedacht dan toch op pad. Op naar de Groote Peel. Hier was ik al een tijdje niet meer geweest. Na een koude nacht met wat vocht in de lucht was rijp bijna gegarandeerd. Even was ik bang dat alle rijp weer verdwenen was omdat de zon al een tijd aanwezig was maar gelukkig was dat niet het geval.

De zon was al op bij aankomst. Gelukkig gaat het nooit heel snel in de winterperiode. De rijp was nog in grote hoeveelheid aanwezig.

Met verschillende lenzen in m’n rugzak heerlijk struinen over het pad langs het Meerbaansblaak. Je moet weten, ik ben altijd iemand die liever teveel dan te weinig mee neemt. Uiteindelijk toch maar 2 lenzen gebruikt. De standaard zoom 16-80mm f4 & de 70-300mm f4-f5.6. Een heerlijke combi overigens.

Veruit de meeste foto’s heb ik gemaakt met de telezoom, de 70-300mm. Met deze lens kun je redelijk dichtbij focussen waardoor je mooie detail shots kunt maken.

Soms blijf ik even stil staan om de omgeving beter te kunnen bekijken. Ik zag wat rode bladeren die ik door de vegetatie heen gefotografeerd heb.

Onderweg verschillende Buizerds gezien die weg vlogen. Deze kan ik dus niet laten zien. Maar ik heb wel een nieuwsgierig roodborstje. Dankbaar en altijd mooi om te zien.

Dicht bij de parkeerplaats zag ik dit mooie licht wat tussen de bomen scheen. Samen met het rijp op de voorgrond moet je hier wel een foto van maken toch? Persoonlijk vind ik dit de mooiste van de ochtend.

 

Zonder een voorgrond leg je de nadruk meer op de zonneharpen. Als je niet zou weten dat deze in december gemaakt zou zijn lijkt het toch net een herfstfoto?

Zo zie je maar dat je ook zonder verwachtingen mooie foto’s kunt maken. Misschien werkt dit nog wel het beste voor onze brein om zonder enige druk te fotograferen. Wellicht kom je zo met de leukste foto’s thuis.

3 comments

Comments are closed.