Fotobespreekavond, 10 maart

Bespreekavonden
626 626 Webmaster

Beste Beeldhoekers!

Volgende week donderdag is er weer een fotobespreekavond gepland in de Kluis. Waar we 17 februari allemaal een mooi verzorgde print mee mochten brengen, kunnen we ditmaal onze met zorg gemaakte en eventueel bewerkte foto voor woensdag 18.00 uur insturen* naar:

fotobespreken.beeldhoek@gmail.com

 

Gisteravond hebben Peter, Ben, Ted en ik bij elkaar gezeten. We hebben naar aanleiding van onze jaarvergadering en de enquête gezellig maar ook constructief gediscussieerd over de vorm én inhoud van onze traditionele fotobespreekavond. Over het verloop én de bedoeling van zo’n avond is hier door ons in het verleden een speciale pagina met video gemaakt.

Uiteraard hebben we goed geluisterd naar de ideeën (ervaringen, wensen, verwachtingen) dus we gaan echt proberen hier aandacht aan te schenken, maar let op, zo’n avond duurt nu eenmaal netto slechts 105 minuten. Het eventueel later beginnen en eventuele mededelingen van de voorzitter of doe- commissie zit daar niet bij.

De ‘derde helft’ 22.00 tot 23.00 is voor veel leden ook belangrijk! Hier kun je onder het genot van een drankje napraten over de avond, over wat is opgevallen, maar kan ook de kiem gelegd worden voor het afzonderlijk iets afspreken en of het thematisch, samen (surplus) iets gaan doen.

De inleiders willen liefst, maximaal 20 foto’s bespreken, dat wil dus zeggen gemiddeld 5 minuten per foto. We zijn met 28 verschillende fotografen en dus ook met 28 verschillende visies, behoeften en verwachtingen. Je bent niet verplicht om in te zenden. Het er zijn en goed meedoen is ook mooi!

Probleemstelling: Een foto die snel (met te weinig aandacht) is gemaakt, op het laatste moment van de harde schijf lijkt te zijn geplukt (als ik maar iets kan inzenden) en waar niet goed over is nagedacht bij het inzenden (waarom zend ik deze foto in), moet je eigenlijk niet willen inzenden. Vraag je altijd af; wat wil ik horen uit de kring?

De fotobespreekavond heeft kennelijk een stoffig, niet altijd direct, gezapig imago. We zijn soms te gereserveerd of te lief voor elkaar. Daar zijn we samen voor verantwoordelijk!

We moeten begrip hebben voor onderlinge (soms grote) verschillen in ervaring maar het is vooral de manier waarop jijzelf daar mee omgaat. Als we durven te vragen en te zeggen, gaat het ons als fotokring goed!

Als je een foto instuurt voor de fotobespreekavond, denk dan altijd eerst zelf na over deze vragen (zelfreflectie op jouw hobby, jouw passie), voordat je 28 mensen serieus vraagt 5 minuten intensief naar jouw foto te kijken.

 • Waarom wil ik deze foto bespreken? Wat verwacht ik er zelf van?
 • Wat wil ik graag horen? 1e indruk, waardering, suggesties, vragen, advies?
 • Hoe heb ik deze foto gemaakt? Welke exif gegevens (brandpuntsafstand, lens, diafragma, sluitertijd, ISO-waarde). Welke omstandigheden, wat gebeurde er, wat zag ik en wat maakte ik?
 • Hoe wil je de foto beoordeeld hebben? Naar welk aspect van jouw foto ben je benieuwd? Is het de gebruikte techniek, de compositie, de boodschap, de emotie of de esthetiek?
 • Wil je echt weten wat de kringleden van jouw foto vinden? Geef expliciet aan als je zonder handschoenen de foto besproken wilt hebben. Sommige leden hebben (dat is stoer maar niet altijd gemakkelijk) aangegeven hier de voorkeur aan te geven, omdat men vooral wil leren.

We hebben als inleiders van de fotobespreking de volgende uitgangspunten afgesproken:

 • We vragen de inzender van de foto of hij/zij voorafgaand aan de bespreking bekendgemaakt wil worden als maker, dus niet eerst anoniem
 • We vragen de inzender dan bij het op het scherm zetten, naar het waarom en soms het hoe
 • We houden niet per se vast aan de bespreekmethode, het blijft immers een hulpmiddel
 • We zijn inleiders en sturen het fotobespreken door te leiden, te vragen en te prikkelen
 • Foto’s van doe-activiteiten lenen zich niet echt goed voor het concept van de fotobespreekavond. Het nabespreken van de doe-activiteit of het tonen van de resultaten is Vaak is (vanwege het type foto’s) een goed verslag en of een mooie fotogalerij op de website verdienstelijker.

*Nog even het volgende, als je jouw foto instuurt:

 1. Geef jouw foto zelf een titel en jouw naam (titel, fotograaf naam.jpg)
 2. Haal de exif gegevens niet uit het fotobestand, i.v.m. het desgevraagd kunnen tonen
 3. Bespreken mét of zonder handschoenen J, er zijn liefhebbers voor zonder…

Groet en tot donderdag!

Mathy

Mede namens de andere inleiders van de Fotobespreekavonden (fba)