Namaken van werk… meer, of… oneigenlijk geïnspireerd?

170902 Museum of Contemporary Art in Krakow MOCAK
1024 1024 Mathy Heijmans

Ik was twee jaar geleden in het Museum of Contemporary Art in Krakow waar op dat moment de tentoonstelling art-in-art plaatsvond. Ik zag daar de foto die boven dit artikel staat en nog veel meer indrukwekkend en verrassend (kunst)werk. Het waren foto’s die me ook bijgebleven zijn. Enkele van deze foto’s heb ik toen gefotografeerd omdat de scenes me aanspraken en… wie weet dacht ik, komt het er nog eens van om soortgelijk werk te maken, laat je inspireren zou ik zeggen… Dat werkt dus bij meer fotografen zo. 

 

Gisteravond zag ik dat John Lommen een foto van Erwin Olaf op het scherm plaatste. Ik had onmiddellijk bij het zien van die foto het feest van de herkenning, maar deze foto was door Erwin Olaf gemaakt. De scene was namelijk overduidelijk dezelfde als die ik in 2017 had gefotografeerd van een andere fotograaf, niet wetend dat hij was afgeleid of niet origineel bedacht zou zijn.

 

John Lommen vertelde vervolgens dat Erwin Olaf zich bij het maken van die bewuste foto moet hebben laten inspireren door het werk van Gabrielle d’Estrees. Hij toonde daarbij een foto van dit schilderij:

 

Namaken van werk...      meer, of... oneigenlijk geïnspireerd?

 

Het schilderij is genaamd: Presumed Portrait of Gabrielle d’Estrees and her sister the Duchess of Villars. De bewuste foto van Erwin Olaf die door John getoond werd, heb ik helaas niet gevonden en had ik hier natuurlijk ook graag bij geplaatst.

 

De tentoonstelling in Krakau was genaamd art in art. Dat lijkt me nu ik dit weet ook een eerlijke naam voor toen getoonde werk. De fotograaf die daar veel mooi werk had hangen was genaamd R. Sosin. Nog een voorbeeld waarbij overduidelijk de stijl lijkt op die van Erwin Olaf:

 

R. Sosin

R. Sosin

De manier van kunst maken en de benadering van Olaf en Sosin lijken wel wat op elkaar. Niettemin dus zeer aansprekend. Moraal van het verhaal: Doe wat je doen wilt, het kan, het mag!

Kijk ook eens naar het verhaal van David Burkus.

Namaken van werk...      meer, of... oneigenlijk geïnspireerd?

 

En deze video gaat daar ook over:

Author

Mathy Heijmans

Lid sinds 1 mei 1992

All stories by: Mathy Heijmans