Hoe is die nou gemaakt?

peter.97d725f4ea76
1024 755 Mathy Heijmans

De eerste vraag die bij Peter van Tuijl bij het zien van de foto van Peter van der Zouwen (FWS Maassluis) opkomt is: ”hoe is die nou gemaakt?” Het is een spiegeling, maar waarom zie ik de fotograaf niet?

In eerste instantie toont de foto erg druk. Er staat heel veel informatie op die overal door elkaar loopt. De diagonale lijnen van het schakelpaneel versterken de drukte. In contrast daarmee zit de vrouw juist heel rustig voor zich uit te staren en merkt schijnbaar niets van al die drukte om zich heen.

De compositie van het beeld zorgt echter voor een zekere rust. Kijk eens door je oogharen, zodat de kleine details wegvallen. Duidelijke lijnen verdelen de foto in vlakken met donkere en lichte partijen.

Peter legt me uit hoe de foto is gemaakt. De vrouw zit achter de trambestuurder, die achter een donkere en half-transparante wand zit. Door de combinatie van doorzicht en spiegeling blijft het een raadselachtige foto die mij blijft verwonderen. De fotograaf heeft namelijk een nieuwe, niet bestaande wereld gecreëerd.

Meer lezen:

Log in bij In Beeld december 2019 – Foto’s spreken

Door BMK-er Gerrit Meerman

Author

Mathy Heijmans

Lid sinds 1 mei 1992

All stories by: Mathy Heijmans