Martin Parr – Assorted Cocktail

Schermafbeelding 2019-02-18 om 10.47.55kopie
1024 813 Webmaster

Martin Parr – Assorted Cocktail
Foto’s 1983-2012

24 april t/m 16 september 2012 in Gemeentemuseum Helmond

“Grootmeester van de ironie”: Volkskrant 14 april 2012.

Van 24 april t/m 16 september 2012 is in het Gemeentemuseum Helmond een overzichtstentoonstelling van de Britse topfotograaf Martin Parr te zien. Parr is van één van de meest invloedrijke en vernieuwende fotografen van onze tijd. Hij houdt de hedendaagse westerse samenleving een spiegel voor: een wereld van consumptie, massatoerisme en fastfood.
Kritische blik, verleiding en humor        
Martin Parr (1952) toont menselijk gedrag in een massacultuur. Foto’s die onszelf laten zien in een even wonderlijke als onvoorspelbare mix van waardigheid en onvolkomenheid.
Op het eerste oog lijken zijn foto’s misschien overdreven. De motieven die hij voor zijn foto’s uitzoekt zijn vreemd, de kleuren zijn bont en het perspectief is vaak ongewoon. Parr noemt de overdaad aan beelden, die ons via de media bereikt propaganda. Hij gaat die propaganda te lijf met zijn eigen wapens: een kritische blik, verleiding en humor. Dit resulteert in foto’s die origineel, onderhoudend, toegankelijk en begrijpelijk zijn. Tegelijkertijd laten Parrs foto’s ons op indringende wijze zien hoe wij leven, hoe wij ons zelf aan anderen presenteren en wat wij waardevol of belangrijk vinden. Zo bouwt Parr aan een even hilarisch als indrukwekkend document van de huidige tijd. In wezen is Martin Parr een antropoloog die in iedere omgeving steeds op zoek is naar onze ware drijfveren en wie wij zijn.

Al op jonge leeftijd wist Parr dat hij fotograaf zou worden. Zijn opa, George Parr – zelf een verwoed amateurfotograaf- inspireerde hem al op 16-jarige leeftijd om een foto-essay over een fish-and-chips zaak in Yorkshire te maken. Parr groeide op in een typische middle-class familie. Een bevolkingsgroep die vaak terugkeert in zijn fotoseries: als bored couple in een formica restaurant, als bruinverbrande strandganger, als gezin poserend voor een Alpenhütte in de eigen achtertuin of als toerist bij de Akropolis. Martin Parr is sinds 1994 lid van Magnum Photos.

Carnaval in Helmond
De tentoonstelling begint op het moment dat hij in 1983 net is overgestapt van zwart-wit fotografie naar kleurenfotografie. De omvangrijke tentoonstelling omvat elf fotoseries uit zijn gehele oeuvre, in totaal bijna 200 grote foto’s, waaronder de beroemde serie ‘Last Resort’ (1983-86) over het strandleven in een Engelse badplaats en een fotocollage Common Sense bestaande uit maar liefst 250 foto’s. Bijzonder is de meest recente serie Carnaval in Helmond, waarvoor Parr in 2012 gedurende vier dagen deze Brabantse stad doorkruiste.

Naast de reeds genoemde series, zijn ook te zien: Bored Couples, Small world, Think of England, Think of Germany, Phone Project, Knokke Zoute, Glasgow en Mexico.

Daarnaast vertoont het museum een documentaire van Hank Onrust over Martin Parr, The Magic Moment .
www.gemeentemuseumhelmond.nl