Mijn digitale camera reis

DSCF1883-b4fbdc0f
1080 720 Harald Harms

Mijn eerste digitale camera was een Canon Powershot S30. Ergens rond 2001 aangeschaft voor ongeveer €2000.- Het was een rib uit m’n lijf. Tuurlijk was dat niet mijn eerste camera. Daarvoor had ik al een hele periode een analoge Canon EOS spiegelreflex met een aantal lenzen. Een mooie set waar ik als vliegtuigspotter veel gebruik van heb gemaakt. Maar zoals ik zeg was dit de eerste digitale. En wat was ik er blij mee!

Daarna duurde het niet lang voordat ik toch durfde te investeren in een digitale SLR. Het werd een Olympus E-500. inclusief twee standaard zoom lenzen.

Ondanks zijn 8 Megapixel sensor gaf deze camera super scherpe beelden. Echter de ontwikkelingen stonden niet stil en omdat ik graag wat andere lenzen wou kwam ik er achter dat ik misschien geïnvesteerd had in een merk waarbij er niet veel keuze was mbt het lenzen aanbod.

De verleiding om over te stappen naar Canon was te groot. Aangezien Full frame camera’s nog onbetaalbaar waren (voor mij althans) ging ik destijds voor een Canon EOS 40D incl een 17-85mm + 70-300mm zoomlens.

Deze set bleef een hele periode met grote tevredenheid in mijn bezit. Ondertussen werden full-frame camera’s wel steeds beter betaalbaar. In 2012 had ik de mogelijkheid om over te stappen naar full-frame. Een full frame camera was toch wel hetgeen waar veel fotografen naar toe aan het werken waren..

Omdat ik niet super merk gebonden was en ben ging ik in de winkel (Foto Konijnenberg in Den Ham) met een open blik zowel de Nikon D800 & de Canon 5D eens goed bekijken. Ik was er snel uit. Het werd de Nikon! Ik had een full frame camera! Toch iets waar ik lang daarvoor naar uitgekeken had.

Omdat fotografie voor mij steeds belangrijker werd gunde ik mijzelf nog een upgrade naar de D810 en in 2017 de D850. Volgens velen nog steeds de beste digitale SLR camera ooit gemaakt. Naast deze body had ik ook mijn lenzen ge-upgrade naar mooie lichtsterke zoom lenzen.

Omdat dit hoge resolutie monster (45Mp) niet de snelste camera was en ik veel aan vogelfotografie deed had ik ook nog een Nikon D500 aangeschaft. Deze was tevens mijn ‘backup’ camera. Kwalitatief gezien een fantastische set. Gebouwd voor het zware werk. Eindelijk mijn droom set compleet!

Rond die periode van 2017/2018 werden systeemcamera’s steeds meer volwassen. Ook de voordelen werden steeds groter zoals bijvoorbeeld de betere autofocus systemen. 

In 2020 had ik mijn zinnen gezet op een kwalitatief goede systeemcamera met een vaste no-nonsens lens. Zeg maar een point and shoot camera. Ik had de Fujifilm X100V aangeschaft. Een compacte camera met kantelbaar lcd scherm met een APS-C sensor. Wat een fijne camera is dit zeg!

Mijn nieuwe liefde voor Fujifilm was onbewust geboren door de aanschaf van deze camera. 

Afgelopen zomer voelde ik mij steeds meer beperkt door mijn zware DSLR set. Ik wilde graag een wat lichter setje mee op vakantie. Een set die minder zwaar was maar wel kwalitatief goed. Hoewel ik mijn x-100v voor veel types fotografie kan gebruiken is hij natuurlijk meer beperkt dan een camera met een zoom lens en/of een camera waar je andere lenzen op kan zetten.

Vandaar dat ik een Fujifilm X-T4 incl. een 16-80mm lens had aangeschaft. Wat een fijne combi!

Nadat ik veel foto’s hiermee gemaakt heb is mijn enthousiasme voor Fujifilm alleen maar toegenomen. 

Toen ik onlangs mijn D850 met de 24-70 oppakte schrok ik mij dood door het gewicht. Ik wist zeker dat ik dat niet meer wilde. Wetende dat de inruilprijzen alleen maar nog verder zullen kelderen voelde ik dat het tijd was om knopen door te hakken.

Toch wel met pijn in m’n hart heb ik al mijn Nikon gear ingeruild voor nieuwe Fujifilm gear. Ik ben immers altijd tevreden geweest over mijn Nikon camera’s en lenzen. 

Omdat de mijn X-T4 met zijn 26 Megapixels niet in de buurt komt van de hoge resolutie van de D850 (45 Mp) was ik blij om te zien dat Fuji onlangs met een X-T5 kwam met een nieuwe 40 Mp sensor. Een record resolutie voor een APS-C sensor camera.

Heb je echt zoveel resolutie nodig? Nee! Maar het is wel heel fijn om ruimte te hebben om te kunnen croppen. Naast de hogere resolutie heeft de X-T5 ook een ander lcd scherm meer gericht op fotografen ipv het volledig uitklapbaar schermpje van de X-T4 die meer gericht is op video georiënteerde fotografen. Daarnaast is ook de autofocus van de X-T5 sterk verbeterd.

Dus waar ik mijn mijn Nikon spullen op ingeruild? Juist, de X-T5 samen met een aantal lenzen.

Dus mijn nieuwe set bestaat naast m’n X100v & X-T4 uit:

X-T5

18mm f1.4 (27mm op 35mm formaat)

33mm f1.4 (50mm op 35mm formaat)

16-80mm f4 (24-120mm op 35mm formaat)

70-300mm f4-f5.6 (105-450mm op 35mm formaat)

De Viltrox 13mm f1.4 groothoek (20mm op 35mm formaat)

Mijn huidige lens line-up

Na een tijdje zal ik met een update komen hoe mij deze nieuwe set bevalt. Mijn eerste ervaringen met de X-T5 zijn heel positief. Tuurlijk heb je iets mindere prestaties tov een full frame sensor bij hogere iso’s maar in alle eerlijkheid, hoe vaak fotografeer jij met iso 3200 of hoger? 

Een ander nadeel van aps-c tov full frame kan de scherptediepte zijn bij portretten. Met een full frame camera is een kleinere scherptediepte te behalen mits je gebruik maakt van de juiste lenzen. Echter kun je met aps-c dit heel dicht evenaren met bijvoorbeeld de 56mm f1.2. 

Als laatste wil ik nog benadrukken dat deze blog niet bedoeld is om anderen de ogen uit te steken of om aan te geven dat je nieuwe spullen nodig hebt om mooie foto’s te kunnen maken. Zeker niet zelfs. Fotografie draait zeker niet om techniek alleen. Dit verhaal is persoonlijk en is alleen bedoeld om een inkijkje te geven in mijn digitale camera tijdperk. Wie weet inspireert het jou ook om eens iets te delen in een blog. 

Vriendelijke groet, Harald

3 comments
  • Webmaster

    Wat een leuk artikel Harald! Succes met deze mooie nieuwe systeemcamera! Ik ben benieuwd naar de eerste foto’s.

  • Webmaster

    Naar aanleiding van je nieuwe bericht “Een mooie ochtend in de Groote Peel” , dit bericht ook maar even bijgestuurd v.w.b. de presentatie van de foto’s. Je hebt nu overigens wel een heel mooie set Harald. Top. Lekker fotograferen zo. Geniet er van!

Comments are closed.