NIK COLLECTION (PLUGIN PHOTOSHOP)

NIK COLLECTION (PLUGIN PHOTOSHOP)
1080 539 Mathy Heijmans

We hebben het tijdens de presentatie van Frits ook gehad over de NIK filter collection. Dit is een preset die zich als plugin installeert in Photoshop en Lightroom. Deze plugin is er in de gratis en in de betaalde versie.

Voor fotografen die Photoshop en Lightroom gebruiken is het een must have: de collectie presets en filters die jarenlang onder de naam NIK collection verkrijgbaar was. Daarin zit fijne software zoals Silver Efex Pro, die ik graag gebruik om beelden om te zetten naar zwartwit. De gratis versie: Via deze link kun je de vorige versie installeren, helemaal gratis! Je vult je mailadres in en krijgt de downloadlink direct via DxO, dat je verder niet lastigvalt met vragen of spam. Deze versie is van 2012 maar werkt perfect in Photoshop en Lightroom 2021.

Het volgende moet je wel weten voor als photoshop er uit klapt en je dit wilt voorkomen: Maak een extra laag aan in photoshop met de naam van het filter wat je van de collectie gebruikt voordat je het filter start. Ga daar op staan, start daarna het filter (je vind de plugin onder het filter menu nagenoeg of aan het eind van de filterlijst), kies in het dialoogscherm onderin voor settings, kies daarna in het volgende menu…: After clicking OK voor: “Apply the filtereffect to the current layer”. Dit is een extra handeling maar het is de moeite waard. In de betaalde versie gebeurd dit natuurlijk niet (:-).