Ons lidmaatschap van de Fotobond

els-baltjes-2-lunch.72529bed70ce
1024 683 Mathy Heijmans

Wat biedt de Bond?

Van de voorzitter

Het aantal leden van de Fotobond is niet constant. Elk jaar komen er een paar fotoclubs bij en vertrekken er een paar. Als een club opzegt wordt daarbij gewoonlijk een reden opgegeven. Dat is vaak iets als ‘we zijn niet zo actief’ of ‘we doen toch niet mee met de wedstrijden’. Dit jaar heb ik ook gehoord: ‘We denken dat we met de contributie die we aan de bond betalen zelf ook leuke dingen kunnen doen’. De ledenbijdrage is recent verhoogd van € 18 naar € 22. Blijkbaar heeft deze verhoging de clubs aan het denken gezet. Logisch, een stijging van 22% is best fors. En als je 50 leden hebt telt dat aan. Overigens hebben de clubs die recent hebben opgezegd gemiddeld 17 leden.

Van die 22 euro staat een hele organisatie klaar voor de leden en hun clubs. Vergeet niet dat de afdeling ook Fotobond is. Wat wordt al sinds jaar en dag gedaan? Wedstrijden met jurering, exposities, cursussen (is ‘ jureren voor clubs’ iets voor jou?), fotobesprekingen, mentoraten met subsidie van de Fotobond. Er is een hoognodige aansprakelijkheidsverzekering voor de clubbestuursleden en een betaalbare cameraverzekering. Het blad In Beeld, dat een uitbreiding krijgt in digitale vorm. Hoe scoort jouw club in de Bondsfotowedstrijd? Ben je overigens al geweest bij de eerste grote Fotobond-tentoonstelling die nu in Delft wordt gehouden? Nog open tot en met 29 november; leuk uitje voor je clubleden, met fotowandeling en fotowedstrijd.

Er zijn dingen in ontwikkeling. Ik noem ons 100-jarig jubileum in 2022, waarbij we een programma samenstellen dat de activiteiten in alle hoeken van het land brengt. Zou het niet mooi zijn als in dat jaar het mooiste fotowerk van onze leden in een museum komt te hangen? En op kortere termijn: Voor de leden wordt volgend jaar een evenement gehouden onder de benaming Dag Fotodag. Presentaties van de Landelijke Groepen, lezingen, workshops, informatie voor de clubbesturen, markt. Save the date: zaterdag 27 juni 2020 Dag Fotodag.

En verder? We gaan ons richten op wat een club kan gebruiken. Het leuke initiatief van de ene club kan een inspiratie zijn voor de andere. Of gewoon praktisch, zoals uitstekende prints tegen een lage prijs voor een clubexpositie. Daar zijn we dus mee bezig. Rondleidingen exclusief voor Fotobondsleden in musea, met een lezing door bekende fotografen? Let op de nieuwsbrieven.

Valt best mee, toch, als je dat zo leest? De Fotobond – jóuw Fotobond –  is een vrijwilligersorganisatie die prima presteert. Dankzij die vrijwilligers kan alles wat ik genoemd heb bestaan. En dankzij jouw jaarbijdrage van 22 euro.

Wat bied jij de Bond? Wil jij nog ideeën of werkkracht toevoegen aan de richting die ik hierboven schets? Stuur een mail naar voorzitter@fotobond.nl. Goede ideeën en goede mensen zijn altijd welkom.

Oege Lam, algemeen voorzitter Fotobond

Author

Mathy Heijmans

Lid sinds 1 mei 1992

All stories by: Mathy Heijmans