Presentatie door Annie van Gemert

150 150 Archief

Presentatie door Annie van Gemert
Annie van Gemert (links) tijdens de introductie door Marieke Koopmans (CVA-Brabant en 2e van links). Foto: Jan Nabuurs

Annie van Gemert is een documentaire fotografe die behoorlijk aan de weg timmert. Na omzwervingen via de Academie St.Joost en de Kunstacademie in Utrecht studeerde ze als fotografe in 1990 af aan de AKI in Enschede.
Vooral bekend is haar fotoserie over kloosterlingen, die vorig jaar nog ge-exposeerd werd in het Limburgs Museum in Venlo. Andere series van haar zijn: Uniformiteit, Jong wonen, Kinderrijk, en Een zomer aan zee. Kenmerkend voor haar werk is dat het langlopende projecten zijn. De onderwerpen van de projecten zijn plekken in de samenleving die aan het verdwijnen zijn. Op haar foto’s is het individu in zijn/haar omgeving vastgelegd. Dit levert beelden op die sober zijn en vaak min of meer geposeerd met het individu centraal. De entourage en samenhang gaat dan ‘het verhaal’ vertellen. Vaak wordt een serie (als er tenminste voldoende beelden zijn) afgerond met de publicatie van een fotoboek.

Op zondag 24 februari presenteerde Annie van Gemert in Museum de Wieger in Deurne een deel van haar werk. Op deze zonnige zondagmiddag was de opkomst redelijk goed. Deze middag was georganiseerd door via het CVA NoordBrabant. De foto’s werden aan de hand van dia’s (van de foto’s) besproken, waarbij er ook ruimte voor discussie en vragen was. Interessant waren de achtergronden van de foto’s. Annie vertelde hoe ze te werk ging, maar vragen over selectiecriteria of zelf aangelegde normen werden niet echt helder beantwoord. Mogelijk zijn die zo subtiel en op gevoel aanwezig (want gevoel spreekt er zeker uit haar werk) dat ze nauwelijks onder woorden te brengen zijn. In elk geval luisterde en keek iedereen geboeid totdat Annie wat plotseling door haar dia’s heen bleek en er afgesloten werd met het bekijken van enkel fraaie barietdrukken. Vanzelfsprekend waren er ook enkele boeken om in te kijken (en te kopen).

Verslag van Dennis Lorier en Jan Nabuurs

Author

Archief

All stories by: Archief