Scherptediepte..

150 150 Archief

Scherptediepte..

Laatste fotobespreekavond was er een discussie gaande over scherptediepte.
En dan het verschil tussen extreme scherptediepte (spelen met het diafragma) en onscherpte die voortkomt als je meer en meer zoomt met je lens (zoals deze foto)

Deze foto is genomen op 300mm met een diafragma van f7.1 De onscherpte op deze foto is zowel op de voorgrond als op de achtergrond te zien. Maar is er nu ook sprake van extreme scherptediepte?

3 comments
 • Peer Maas

  Is trouwens wel een hele goede foto.
  Mooi scherp op het onderwerp, komt los van de achtergrond, en vooral het lage standpunt is erg mooi, met je buik in het gras….

 • Fotomath

  ..//..Scherptediepte is het gebied in de object ruimte (de dingen die je fotografeert) waarbinnen de afbeelding op de foto scherp genoemd wordt..//..

  Extreme scherptediepte is dus de foto waar alles van voor tot achter scherp is. Als je dat echt tot uitdrukking wilt brengen fotografeer je bijvoorbeeld de schoenzolen en het hoofd van de drager waarbij de zolen 4/5 van de foto scherp inbeslag nemen, maar ook het hoofd van de drager…. (en dat is dasn bijvoorbeeld heel klein… maar wel beide scherp!

  De foto die hier getoond wordt heeft een zeer gering scherptedieptebereik, maar dat is bewust gekozen, ook wel inherrent aan de lens in dit geval. Door te spelen met scherptediepte, zeg maar het diafragma ben je pas echt aan het fotograferen.

  Heel bewust bepalen wat scherp moet zijn, maar ook wat onscherp moet zijn, waar dus niet de aandacht naar moet gaan.

  De echte fotograaf fotografeert ook vooral met het diafragma en pas in 2e instantie, als dat nodig is voor het te bereiken effect, met de sluitertijd.

Comments are closed.