Themagroep Straatfotografie, een ochtend in Eindhoven

Themagroep Straatfotografie, een ochtend in Eindhoven
1080 721 Martien van der Els

Ik had besloten om deel te nemen aan de Themagroep Straatfotografie op individuele basis. Het merendeel van de deelnemers zijn jonger en vitaler dan ik, en op deze manier kan ik toch deelnemen, zonder me buitenproportioneel te hoeven inspannen. Aangesloten bij dit thema nu zijn: John -Willem, Hans, Martien, Henk, Frits, Doortje, Ted, Cor.

Zaterdag, 3 februari 2024. Het weer was allerbelabberdst. Het was redelijk donker en een constante motregen dreigde roet in het eten te gooien. Edoch…….voor straatfotografie mag dat geen belemmering zijn.

Na de voorbespreking om 10 uur, ben ik rond half elf op fotopad gegaan. Ik heb gefotografeerd tot ongeveer half een. In die twee uren heb ik naar hartelust gefotografeerd en een viertal gesprekken gevoerd met , voor mij, fotografisch interessante mensen. Dit heeft geresulteerd in ongeveer 80 (kleuren)foto’s.

Alle foto’s zijn gemaakt met een camera, een systeemcamera met een vaste lens (28mm Summilux F1.7), en een full-frame 48mp sensor.

99% van de foto’s heb ik gemaakt met een vaste sluitertijd (1/125 sec.), en een vast diafragma (F5.6). Het Iso-getal was in deze het variabele deel en bevond zich tussen iso 100 en iso 6400. Geen enkele van de 80 foto’s was foutief belicht.

Een stevig deel van de foto’s heb ik gemaakt met MF(manual focus) een kleiner deel heb ik gemaakt met AF (autofocus)(focus-zone = field).

Alle foto’s zijn gemaakt in RAW.

Thuis gekomen heb ik de foto’s op mijn SSD gezet, en ze stuk voor stuk bekeken. Uiteraard heb ik eerste een serie foto’s geëlimineerd die eigenlijk niks met het item straatfotografie te maken hadden. Er bleef toen een serie van 60 foto’s over. Deze foto’s heb ik lichtelijk bewerkt en, waar nodig gecropt. Hierna heb ik de hele serie in JPG gezet.

Daarna ben ik verder gegaan om een definitieve selectie (in kleur) te maken. Dubbele, of meerdere foto’s vanuit een zelfde standpunt, of foto’s waar ik wat minder tevreden over was heb ik niet door de definitieve selectie laten komen. Er bleven 33 kleurenfoto’s over.

Vervolgens heb ik 15 van deze foto’s omgezet in het mij zo geliefde harde zwart-wit.

Nu had ik dus een serie in kleur en een serie(tje) in zwart-wit.

Van beide series heb ik een dia-showtje gemaakt met een muziekje eronder.

Klaar is Kees….sorry…Martien

1 comment

Leave a Reply