Afscheidstournee ‘In de Brouwerij’, Fotobespreking van Papier. 16 maart

1995_Delfzijl_FKWeekend_negscan-Webversie
1000 657 Peter Stevens

Binnenkort nemen we afscheid van Jan Eijsbouts die de afgelopen 12 jaar gastheer was voor de Fotokring. ‘In de Brouwerij’ wordt geruild voor ‘De Grutter’. Onze afscheidstournee hebben we gisteren, 2 maart, ingezet met de presentatie van Alphons over zijn drijfveren als fotograaf. 30 maart hebben we er de laatste doe-avond. Die sluiten we af met een borrel, samen met Jan.

Op 16 maart vindt nog de laatste fotopresentatie plaats in In de Brouwerij.   Ouderwets van papier. Ter illustratie of inspiratie misschien, bijgaand plaatje van een foto die ik maakte tijdens het fotoweekend in Delfzijl, najaar 1995.

Dat was de tijd dat mijn foto’s nog ontstonden tijdens een avondlijke worsteling op zolder in de doka. Ik printte indertijd op FB papier van Ilford. Echt papier, bariet heette dat. Om dat glad te houden na droging was een hele kunst, waar iedereen wel zijn trucjes voor had. Ik plakte het als het uit de laatste spoeling kwam, nat op een glasplaat. Daardoor krulde het papier door het drogen in ieder geval niet zodanig dat je de afdruk niet meer met goed fatsoen op een ondergrond geplakt kreeg, of in een passe-partout gewrongen.

Elke maand waren er niettemin genoeg foto’s te bespreken. Dat zal 16 maart niet anders zijn verwacht ik, ook al wordt er dit keer iets meer van de fotografen gevergd dan het aanleveren van een jpg bestandje.

Tot zover de ‘goede’ oude tijd. Op naar nieuwe. Vanaf april in een andere omgeving.

3 maart 2017, Peter Stevens