Eve Arnold in Gemeentemuseum Helmond

150 150 Secretariaat
Eve Arnold Gemeentemuseum Helmond

Eve Arnold Gemeentemuseum Helmond

Eve Arnold
Photographs 1950-1985
5 maart t/m 9 juni 2013

Het Gemeentemuseum Helmond presenteert met trots een tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Eve Arnold (1912-2012). Eve Arnold staat bekend als een geëngageerde fotojournalist en om haar intieme, indringende portretten van celebrities als Joan Crawford, Marlene Dietrich en Marilyn Monroe.

Dit is de eerste keer dat er een overzichtstentoonstelling van Eve Arnold te zien is in Nederland. Het overzicht omvat drie documentaires en ruim 130 foto’s, waaronder haar legendarische Malcolm X fotoreportage uit 1961 én haar China-serie uit 1979. Arnold was destijds één van de eerste westerse fotografen die China binnen mocht. En niemand heeft filmster Marilyn Monroe zo persoonlijk, liefdevol en over zo’n lange periode vastgelegd als Eve Arnold: tussen 1952 tot 1961 maakten zij samen zes fotosessies.

Offbeat
Arnold was de eerste vrouwelijke fotografe die lid werd van het fotoagentschap Magnum.
Haar entree bij Magnum Photos in 1951 ademde de wil én de utopie van een nieuwe wereld vlak na de Tweede Wereldoorlog: de wereld als één familie. Haar fotografie was een zoektocht naar haar zelf, het tijdsgewricht en de wereld waarin ze leefde. Arnold legde haar onderwerpen van dichtbij op een invoelende wijze fotografisch vast. Ze werkte bij voorkeur met bestaand licht, waardoor haar foto’s sfeervol en oprecht zijn. Haar fotoseries illustreren haar rol als verhalenverteller. Magnums voormalige redacteur John G. Morris typeerde haar werk als “offbeat”, oftewel ongewoon, onconventioneel.