Lezing Wiesje Peels 7 nov. 2013

150 150 Secretariaat

Frisse kijk van een perfectioniste.

Illustratie WiesjePeelsDoor Peter Stevens.

Donderdag 7 november 2013 verzorgde Wiesje Peels een lezing bij fotoclub Venray. Traditioneel nodigt de fotoclub ook Beeldhoek uit voor het bijwonen van dergelijke activiteiten. Zo ook nu. We waren met 7 beeldhoek leden te gast in Venray.

We kennen Wiesje van een optreden in Asten enkele jaren geleden. Toen al manifesteerde ze zich als een perfectionist . Daar is nog niks aan veranderd. Ze opereert vanuit een documentair idee, maar zet in het proces de onderwerpen veelal naar haar eigen hand. Wiesje maakt het tot wat zij vindt dat het moet zijn. Haar werkwijze leidt tot beelden waarin alle details kloppen. Ze staan op de juiste plaats en zijn allemaal even belangrijk.

In Asten liet ze ons indertijd al een aantal foto’s zien van wat nu het project “Circo Fotisto” wordt. Wiesje volgt sedert de eeuwwisseling ongeveer, circussen in België en Nederland. Dat moet nu uitmonden in een boek en liefst ook in een tentoonstelling. Spannend daarbij is haar idee om daarvoor een presentatievorm te zoeken die met de foto’s en het onderwerp een geheel vormt. Ze liet ons daarvoor een aantal ideeën zien.

Bijgaande foto is er een uit het resultaat van een opdracht. Ze verzorgde ze de fotografie voor het project “suikertante” in de wijk de Heuvel in Breda. De foto’s verschenen op 300.000 suikerzakjes die werden verspreid in de wijk.

Harry was ingenomen met zijn hernieuwde kennismaking met de foto’s van “Een weg van sterren”, een project dat Wiesje samen met echtgenoot Mischa Keijser in opdracht van het Museum voor Religieuze Kunst te Uden uitvoerde. Hij zag de foto’s al in dit museum vóór zijn tweede tocht naar Santiago de Compostella, nu samen met echtgenote José, dit voorjaar. Het verhaal achter de foto’s van de “Camino”, rechtstreeks uit de mond van de maakster, geven die foto’s een extra dimensie, aldus Harry.

www.wiesjepeels.com