Met de neus omhoeeg…

150 150 Archief

Met de neus omhoeeg...

Zondagmiddag. Grijs koud en nat. Wat beter te doen dan een goeie fototentoonstelling opzoeken. Vanmiddag Venlo, het Limburgs Museum opgezocht. Daar vond de presentatie plaats van het boek “Limburgs Memento Mori”.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Obie Oberholzer legde een paar jaar geleden, tijdens een verblijf in Nederland, begraafplaatsen in Limburg vast. Daar is nu een prachtig uitgegeven fotoboek van samengesteld met een inleiding van Maurice Heemels. Die naam kan eigenlijk geen toeval zijn in dit verband. De overige teksten over graven van bijzondere Limburgers zijn overigens van de hand van Loek Kreukels.

De fotograaf was zelf aanwezig om het boek in ontvangst te nemen, en verzorgde een lezing over zijn werk. Dat bestaat nl. al een jaar of 40 voor een deel uit het fotograferen van begraafplaatsen in zijn thuisland. Wat blijkt; je leest het karakter van een land en het wezen van een cultuur af uit wat je kunt zien op een begraafplaats. Obie Oberholzer vertelde er ook nog eens zeer beeldend bij. Bijvoorbeeld hoe hij op zijn omzwervingen door Zuid-Afrika (met een pick-up waaruit de achterbank is gesloopt en een bed is ingericht, nachten kampeert op begraafplaatsen. Omdat er altijd stromend water is, maar ook vanwege de “gieestige” sfeer.

De lezing vond overigens plaats in het Suid-Afrikaans. Op zich al een traktatie. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek is in het Limburgs Museum een tentoonstelling ingericht van het werk, met de titel “Met de neus omhoeeeg”, en is nog te zien tot en met 18 april.

Author

Archief

All stories by: Archief
2 comments
  • loek kreukels

    Sorry, maar de teksten bij de foto’s zij toch echt van mij. Maurice Heemels voegde aan het slot van “Memento Mori” een artikel toe over de geschiedenis van het chistelijk begraven.
    met vriendelijke groeten,
    Loek Kreukels

  • PeterS

    Jammer voor mijn woordgrapje. Wat niet klopt, klopt niet. Dus tekst aangepast met excuses aan meneer Kreukels.

Comments are closed.