Mathy Heijmans

Lid van de fotokring sinds 1992

Waar ben ik mee bezig?

Ik ben momenteel vooral bezig met de techniek. Ik krijg wat meer tijd en het is nu heel gemakkelijk om in de techniek van het nabewerken te duiken. Ik heb diverse Youtube abonnementen lopen. Het meeste kijk ik naar Photoshopcafe van Colin Smith. De interesse voor dit kanaal is ontstaan in de Corona periode van 2020.

Naast het thuis fotobewerken trek ik er steeds vaker op uit met een paar enthousiaste actieve lokale fotografen. Dat geeft veel voldoening. Waar anderen heel veel doen op instagram en proberen steeds meer volgers te krijgen, heb ik hier eigenlijk niks mee. Ik vind het jammer als foto’s op zo’n klein medium worden bekeken en het kost je ook nog eens heel veel tijd. Voor mij is het hele proces van maken, het beleven en het uiteindelijk resultaat belangrijker.

 

Omdat portretfoto’s i.v.m. de privacy steeds lastiger te maken zijn zonder afspraak met de persoon of personen die je fotografeert ben ik mijn aandacht een beetje aan het verleggen naar Landschapsfotografie. Macro en stilleven fotografie is ook nog zo’n specifiek interessegebied waarbij dat mogelijk is en waar ik in het verleden veel minder mee bezig ben geweest.

Hieronder een serie zonnebloemen van een zonnebloemenveld in Bladel en een serie foto’s van het prachtige zuid limburgse landschap. Beide reportages heb ik gemaakt in 2021.

Landschapsfotografie, zonnebloemen in Bladel

Landschapsfotografie, natuurlandschap in zuid Limburg

Portretfotografie

De techniek moet goed zijn. Dit wil niet zeggen dat foto’s niet goed kunnen zijn als ze niet scherp zijn. Bewust onscherp of in beweging draagt soms bij aan de sfeer of de boodschap.

Ik probeer portretten zo te maken dat het karakter van de geportretteerde zo mogelijk wordt weergeven. De kijker moet zich hiervan als het ware een voorstelling van kunnen maken. Iemand zo op de foto zetten dat zijn persoonlijkheid of ziel in beeld komt. Ik fotografeer mensen uit mijn familie of vriendenkring, maar probeer hiervoor ook met willekeurige mensen in contact te komen.

Dat laatste is een stuk moeilijker, maar geeft nog meer voldoening.

Eerst is er het contact maken en werken aan een wederzijdse klik. Als je met het te maken portret wilt laten zien wie die persoon daadwerkelijk is, moet je echt voldoende investeren in vertrouwen. Hij of zij moet zich willen en kunnen geven. Je moet de persoon leren kennen, zo mogelijk weten wat zijn hobby’s zijn en wat hem bezig houdt. Deze inleiding vind ik een belangrijk aspect dat voor mij het fotograferen leuk maakt. Een portret laat eventueel ook iets van de persoonlijke omgeving zien. Dat hoeft niet persé.

Ik denk dat als je een goed portret maakt dit zeer waardevol kan zijn voor de geportretteerde. Die waarde neemt toe naarmate de tijd verstrijkt. Portretten met bestaand licht hebben mijn voorkeur. Het helpt als de geportretteerde ook tevreden is met zijn of haar foto.